Liście winogron
Wszystko kręci się wokół bakłażana. Sezon na to warzywo trwa od czerwca do września. Bułgarzy przygotowują z niego kilka niesamowicie smacznych potraw – m.in. pylnieni zelenczucy (faszerowane warzywa), musakę z bakłażanów (zapiekankę), oraz tiurlu–guwecz (duszone bakłażany). będąc w Bułgarii, warto spróbować także sarmi. Jest to rodzaj gołąbków zawiniętych w liście winogron. Ponoć najlepsze są te młode, majowo-czerwcowe. farsz tych bałkańskich frykasów składa się z ryżu, pomidorów oraz cebuli.
Do lasu marsz!
My też mamy swój sezonowy hit. Mowa o kurkach. Sezon na nie rozpoczyna się w lipcu, a kończy na początku października. Kurki duszone, podawane z penne i solą (rybą), jako dodatek do pizzy, mieszane z sałatkami, w jajecznicy… Te aromatyczne, delikatne grzyby pasują do wszystkiego! Rarytas ten dość łatwo znaleźć, ponieważ występuje na terenie całej Polski, zarówno w lasach liściastych, jak iglastych. Co więcej, trudno go pomylić z innymi, niekoniecznie jadalnymi gatunkami grzybów.
Smakołyki na wynos
Jeśli Holandia, to oczywiście tulipany. Ale te, jak wiadomo, trudno przywieźć do Polski. Dużo bardziej nadaje się do tego holenderski stroopwafel – to słodka przekąska do kawy i herbaty.
Stroopwafel jest słodkim ciastkiem z waflowych warstw przekładanych karmelem.
Ciastko skład się z dwóch okrągłych waflowych warstw oraz nadzienia – syropu, brązowego cukru i masła – pomiędzy nimi. Cała tajemnica tkwi jednak nie w tym, co to ciastko ma w środku, ale jak się je podaje. Kładzie się je na filiżance z kawą lub na kubku z herbatą. Para podgrzewa masę pomiędzy wafelkami. I ciastko z twardego robi się miękkie i pyszne. Taki smak to idealne wspomnienie wakacji w krainie rowerów, wiatraków i królowej Beatrix.
Szafran
Bez niego nie byłoby zupy bouillabaisse. W tradycyjnej polskiej kuchni gospodynie dodawały go do sławnych szafranowych bab, by nadać im niepowtarzalnego koloru. Szafran – najdroższą na świecie przyprawę – otrzymuje się m.in. z rosnących na południu Hiszpanii krokusów. Dlaczego jest tak droga? By mieć jeden gram szafranu, potrzeba aż dwustu krokusowych kwiatów. Można powiedzieć, że taki zakup to nie tylko pamiątka z wakacji, ale i bardzo opłacalna inwestycja.