Carski przysmak
Naturalnie wśród dań ekskluzywnych i kojarzących się jednoznacznie z bogactwem prym wiedzie kawior.
Prawdziwy kawior? Tylko z bieługi lub siewrugi. To smak, który ukochali carowie.
Wyłącznie ten z bieługi, a jeśli z innej ryby, to tylko z jej „kuzynki” – siewrugi. Idealnie okrągłe, czarne lub szarografitowe, połyskujące ziarna nie wymagają niczego poza szampanem, by roztoczyć aurę smakowitej wspaniałości. Trzeba jednak dodać, że bez naprawdę grubego portfela nie można poznać sekretów smaku najwybitniejszych odmian tego rarytasu. Najdroższe bowiem gatunki jesiotrowej ikry – perskie „Golden” i „Almas” oraz carski biały kawior – kosztują, bagatela, po około 25 tys. dolarów za kilogram. Do kupienia w londyńskim Caviar House & Prunier – w puszkach z 24-karatowego złota. Jest to potrawa, literalnie, na wagę złota. Smacznego!