• Biznes
  • Podróże
  • Design
  • Relaks
  • Technika
  • Sport
  • Felieton
  • Diners Club Info
Diners Club Magazine
Relaks

Smak życia

przez Redakcja · z dnia 17 marca 2014

Zanim najlepsza herbata trafi na stół, zebrane liście herbaciane muszą przejść długi proces, który wydobywa z nich aromat.

Ze względu na mnogość dostępnych obecnie na rynku mieszanek zapewne każdy wielbiciel herbaty przynajmniej raz zadumał się nad potencjalnie olbrzymią liczbą odmian krzewu herbacianego. W rzeczywistości, bez względu na to jakiej herbaty próbujemy, możemy być pewni, że susz wyprodukowano z liści zebranych z krzewu tej samej rośliny, Camellia sinensis, występującej na świecie tylko w dwóch odmianach: pochodzącej z Chin Camellia sinensis sinensis oraz indyjskiej Camellia sinensis assamica.
W ciągu setek lat uprawa herbaty rozprzestrzeniła się daleko poza pierwotne rejony jej pochodzenia, a herbaciane plantacje znajdują się dzisiaj w niezwykle zróżnicowanych pod względem klimatycznym obszarach na całym świecie. W zależności od pogody charakteryzującej dany region, składu gleby, w której rosną krzewy, okresu zbiorów oraz sposobu przetwarzania liści każda herbata będzie smakowała inaczej. Kluczowe znaczenie ma jednak dbałość o zachowanie jej naturalnego charakteru i świeżości. Żaden inny producent w branży nie przykłada tak dużej wagi do tych kwestii co Newby.

Najlepszy susz wytwarza się z liści zebranych podczas pierwszych wiosennych zbiorów, ale zaledwie 0,1 proc. z tych zbiorów nadaje się do wytworzenia najlepszych jakościowo herbat.

Wszystkie herbaty Newby produkowane są z pasją i poświęceniem, dzięki czemu zachowują naturalne walory smakowe i zapachowe, oraz pozostają tak świeże jak w dniu, w którym opuściły plantację.

To właśnie dlatego w procesie produkcji suszu tak istotne znaczenie ma staranna selekcja i dobór najlepszych liści z najlepszych, ale różnych plantacji. W ten sposób powstają niepowtarzalne mieszanki o walorach smakowych niejednokrotnie przewyższających czyste herbaty z danej plantacji. Procedura ta jest bardzo rygorystyczna, wymaga wyjątkowych umiejętności i tylko najlepsi selekcjonerzy są w stanie sprostać temu zadaniu. Specjaliści Newby mogą poszczycić się w tym zakresie wybitnymi osiągnięciami.

Z krzewu herbacianego można wyprodukować różne rodzaje herbaty: białą, zieloną, żółtą, oolong, czarną lub pu erh. Wszystkie świeżo zebrane liście krzewu herbacianego są zielone, a to, jaki rodzaj herbaty z nich uzyskamy, zależy od stopnia oksydacji, czyli fermentacji liści podczas procesu produkcji suszu. Łamanie, ugniatanie lub miażdżenie liści sprawia, że zawarte w nich enzymy wydostają się na powierzchnię i w reakcji z zawartym w powietrzu tlenem ciemnieją, tak jak miąższ jabłka.

Rodzaje herbat

Herbata biała to specjalność Chin, dlatego też wszystkie białe herbaty Newby pochodzą właśnie z tego kraju. Podczas produkcji herbaty białej liście nie są w ogóle poddawane procesowi fermentacji. Zbiera się je wczesną wiosną, a następnie rozkłada na bambusowych tacach, aby zmiękły. Proces ten nazywa się więdnięciem. Następnie pozwala się liściom samoistnie wyschnąć i dopiero wówczas pakuje. Biała herbata daje niezbyt mocny napar o bardzo delikatnym smaku, ale ma działanie orzeźwiające.

Liście do produkcji herbaty zielonej, będącej specjalnością Chin i Japonii, również zbiera się wczesną wiosną. Chińczycy poddają je procesowi więdnięcia, a następnie „przesmażają” na woku. Ten proces nazywa się prażeniem. Pod wpływem ciepła zawarte w liściu enzymy zostają zniszczone, ale nie wydostają się na zewnątrz, więc liść pozostaje jasnozielony. Chińska zielona herbata w trakcie procesu prażenia zyskuje specyficzny posmak i aromat orzechów. Z kolei w Japonii po zakończeniu etapu więdnięcia liście zielonej herbaty poddaje się działaniu gorącej pary. W ten sposób enzymy zostają zniszczone, a liść nie ciemnieje i zachowuje naturalnie słodkawy, roślinny posmak.

Herbatę oolong tradycyjnie wytwarza się na Tajwanie i w Chinach. Po zwiędnięciu liście są poddawane procesowi półfermentacji poprzez rolowanie, a następnie prażone, w celu usunięcia z nich resztek wilgoci i nadania specyficznego smaku. W zależności od rodzaju oolonga proces ten kilkakrotnie się powtarza. Niektóre herbaty oolong więcej razy się praży, niż roluje, w przypadku innych jest na odwrót. W ten sposób uzyskuje się szeroki wachlarz smaków.

Wybitnej jakości herbaty czarne produkuje się w wielu krajach. Prym wiodą indyjskie regiony Assam i Darjeeling. Tuż za nimi uplasowały się Sri Lanka, wschodnia Afryka i Chiny. Podczas procesu produkcji czarnej herbaty liście są poddawane procesowi pełnej fermentacji. Zbiera się je wczesną wiosną, a następnie poddaje procesom więdnięcia i maszynowego rolowania. Kiedy liście sfermentują i uzyskają ciemnobrązową barwę, praży się je, a na końcu sortuje.

Podziel się Tweet

Warto zobaczyć

  • Relaks

    Co kraj, to… produkt

  • Relaks

    Co kraj, to obyczaj (noworoczny)

  • Relaks

    Polska sztuka idzie w górę

Wyszukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Do siego roku!

    31 grudnia 2017
  • Bogaci się bogacą

    28 grudnia 2017
  • Co kraj, to… produkt

    27 grudnia 2017
  • Z pieniędzmi od wieków

    27 grudnia 2017
  • Sztuka biznesu: Opowieść Wigilijna

    23 grudnia 2017

Polub nas na Facebooku

Diners Club Polska

Polecane

  • Do siego roku!

    31 grudnia 2017
  • Bogaci się bogacą

    28 grudnia 2017
  • Co kraj, to… produkt

    27 grudnia 2017
  • Z pieniędzmi od wieków

    27 grudnia 2017
  • Sztuka biznesu: Opowieść Wigilijna

    23 grudnia 2017
  • Biuro reklamy
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Właściciel tytułu
  • Wydawca

O MAGAZYNIE

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Biuro reklamy
  • Kontakt

Kategorie

  • Biznes
  • Design
  • Diners Club Info
  • Felieton
  • Podróże
  • Relaks
  • Sport
  • Technika

Ostatnie wpisy

  • Do siego roku!

    31 grudnia 2017
  • Bogaci się bogacą

    28 grudnia 2017
  • Co kraj, to… produkt

    27 grudnia 2017

Wyszukaj w serwisie

© 2015 Diners Club Polska