W dzień gorącego lata…
W gronie dorosłych nie ma co się oszukiwać. Nadchodzące lato sprzyja kosztowaniu niekoniecznie bezalkoholowych drinków. Oto kilka gorących propozycji.
Ballantine’s to prawdopodobnie najbardziej utytułowanej whisky w Europie. Obsypana licznymi nagrodami 17-letnia odmiana Ballantine’s zdobyła nawet w 2011 roku zaszczytne miano „World Whisky of the Year”.
Tę sławę potwierdza także nieustająca popularność – średnio co pół sekundy butelka tego trunku wybierana jest przez koneserów na całym świecie.
Przyjaciel Rodzaju Ludzkiego – to dewiza, która zdobi każdą butelkę whisky Ballatine’s. Musimy przyznać, że coś w tym jest…
Co jest źródłem tego sukcesu? Jego tajemnica tkwi w… beczkach. A dokładnie – dębowych po bourbonie, dzięki którym Ballantine’s uzyskuje wyjątkowy korzenny charakter. Wieczorową porą, po upalnym dniu smakuje najlepiej…
Mroźna, dobra, fińska
Finlandia to nie tylko ojczyzna jednej z najlepszych wódek na świecie – to także kraj słynący ze sztuki wzornictwa. Nieprzypadkowo też w 2012 roku Helsinki zostały mianowane światową stolicą designu. A co wyjdzie z połączenia tych dwóch faktów? Finlandia Frost – orzeźwiające drinki na bazie wódki Finlandia o smaku żurawiny, limonki lub grejpfruta, zamknięte w stylowych puszkach. Opakowania zaprojektował sam Klaus Haapaniemi – jeden z najlepszych fińskich designerów. Orzeźwienie z północy? Choćby do północy!
Ahoj! Kapitanie!
Jak Karaiby, to i rum. Wakacje ze słodkim (i mocnym!) alkoholem z trzciny cukrowej są zdecydowanie pełniejsze. Kto bowiem nie chciałby się poczuć jak XVII-wieczny kapitan Henry Morgan – słynny pirat, zawadiaka i… uszlachcony gubernator Jamajki? Zresztą, na cześć tego korsarza nazwano jeden z najlepszych rumów świata – Captain Morgan. Robiony na Wyspach Dziewiczych, wyjątkowy smak zawdzięcza technikom produkcji – dojrzewa w opalonych beczkach po bourbonie – z amerykańskiego białego dębu. Następnie poddawany jest trzykrotnej destylacji i aromatyzowany mieszanką przypraw. Ostatecznie trafia na rok do leżakowania, w czasie którego Captain Morgan nabiera pełni smaku, koloru i mocy. Nic dziwnego, że ten karaibski rum plasuje się na szóstym miejscu w rankingu „Top 100 Spirit Premium Brands”. No i najlepiej smakuje z colą i limonką.
Made in USA
Destylarnia założona przez Jaspera Newtona Daniela, lepiej znanego potomnym jako „Jack”, jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną w Stanach Zjednoczonych. Wytwarzana tam amerykańska whiskey Jack Daniel’s znana jest we wszystkich zakątkach świata.
Teraz bursztynowym specjałem ze stanu Tennessee można delektować się także w ciekawym zestawieniu z imbirem. Jack Daniel’s & Ginger to doskonała kompozycja świeżej nuty imbirowego korzenia z mocnym charakterem Jacka. Coś nowego w te wakacje?
Szkockie impresje
Single malt – to brzmi dumnie. Tak nazywa się rodzaj whisky wytwarzanej tylko w jednej destylarni z jednego rodzaju słodu, a do tego według receptury znanej od pokoleń. Wszystkie te cechy charakteryzują The Macallan – whisky wytwarzaną na północy Szkocji nieprzerwanie od 1824 roku. Butelka tego trunku została kilka lat temu sprzedana przez słynny dom aukcyjny Christie’s za – bagatela – 54 tys. dolarów, bijąc tym samym jeden ze światowych rekordów. Slàinte mhath! Na zdrowie!