• Biznes
  • Podróże
  • Design
  • Relaks
  • Technika
  • Sport
  • Felieton
  • Diners Club Info
Diners Club Magazine
Relaks

Wszystkie smaki zdrowia

przez Redakcja · z dnia 2 czerwca 2017

Wiosna to czas porządków. Dlaczego więc nie wykorzystać okazji i nie uporządkować codziennego menu? Z wielkimi korzyściami dla zdrowia, ale również kubków smakowych!

 Dla wszystkich, którzy lubią zjeść  dobrze i  zdrowo, mamy dobrą wiadomość. Wiosenne oczyszczanie i wzmacnianie organizmu nie musi wiązać się z  łykaniem pigułek i  piciem „proszkowanych” zupek. O wiele lepiej sprawdzają się naturalne produkty – „zwykłe” kasze, oleje i  zboża, ale również egzotyczne odkrycia  – owoce i grzyby. Wiedzą to gwiazdy, dlaczego więc i my nie mamy poznać „tajników” zdrowia?

Aby długo żyć…

Pierwszy sekret zdrowego życia nosi piękną nazwę amarantus. Jej polski odpowiednik ma równie szlachetne brzmienie – szarłat. Amarantus nie jest jednak tajemniczym korzeniem z dalekich krajów, a… zbożem. Ale niezwykłym, bo najstarszym znanym człowiekowi.

Amarantus uprawiali już Majowie i  Inkowie. Dziś, po tysiącach lat zachwycają się nim amatorzy zdrowej żywności i  dietetycy.

Amarantus uprawiali już Majowie i  Inkowie. Dziś, po tysiącach lat zachwycają się nim amatorzy zdrowej żywności i  dietetycy. Nie bez powodu, bowiem amarantus jest niezwykle bogaty w  pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko, którego jest w  tym zbożu więcej niż w mleku!

Amarantus to jedno z najstarszych zbóż, jakie zna ludzkość.

Amarantus to jedno z najstarszych zbóż, jakie zna ludzkość.

Ponadto szarłat zawiera duże ilości zdrowego kwasu tłuszczowego GLA i ogromną ilość minerałów. Wielką smakoszką szarłatu jest Reni Jusis – od dawna znajduje się on w diecie jej rodziny. Piosenkarka łączy amarantus z innymi zdrowymi darami natury – w tym z różnymi odmianami kasz. Jak zapewnia, zbożowa dieta ma same zalety i zapewnia jej dobre samopoczucie.

Toksyny precz!

Zachwalanemu amarantusowi nie ustępuje w niczym zwykła… kasza jaglana. Po mistrzowsku „zbiera” z organizmu toksyny i usuwa nadmiar wody – przyczynę m.in. opuchlizny nóg. To również bomba witaminowa: zawiera witaminy z grupy B (które poprawiają kondycję skóry oraz wzmacniają układ nerwowy), a  także niezbędne sole mineralne. Jakby tego było mało, to kasza jaglana celnie uderza w wolne rodniki niszczące DNA! Z tych powodów ją również „pokochała” Reni  Jusis; kasza jaglana w  połączeniu z  białą kaszą gryczaną stanowi podstawę, na której piosenkarka tworzy domową dietę. Warto wiedzieć, że kasza jaglana jest składnikiem rewelacyjnej diety oczyszczającej. Po niej kilogramy lecą w dół, a energia życiowa osiąga szczyty!

Siła natury

Nie ma żadnej przesady w  starym stwierdzeniu, że „owsianka czyni ludzi twardymi jak z żelaza”. Od wieków owies był uważany za remedium na wiele schorzeń. Współczesne badania naukowe tylko potwierdziły znane od wieków prawdy.

Owies jest dobry dla szczupłej figury i odporności.

Owies jest dobry dla szczupłej figury i odporności.

Składniki zawarte w owsie leczą sklerozę, koją skołatane nerwy i działają niczym afrodyzjak. Błonnik owsiany odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym – rakowi jelita, cukrzycy, miażdżycy i  otyłości. Duża ilość cynku i  krzemionki korzystnie wpływa na odporność organizmu i  kondycję skóry oraz paznokci. Zawarty w  owsie aminokwas tryptofan pośredniczy w tworzeniu hormonu szczęścia – serotoniny.

Popraw nastrój

Ostre smaki, to mocne wrażenia i  dobry humor! Papryczka chili, imbir, pieprz czarny, szafran, kurkuma i  czosnek są przyprawami, które powinny włączyć do swojej diety osoby cierpiące na obniżony nastrój! Sprzymierzeńcami dobrego nastroju są także zielona herbata i ziółka – melisa, werbena, mięta i rozmaryn, a  także świeża bazylia i  tymianek.

Sprzymierzeńcami dobrego nastroju są zielona herbata i ziółka – melisa, werbena, mięta i rozmaryn, a  także świeża bazylia i  tymianek.

Okazuje się, że naturalnym stabilizatorem nastroju jest również… domowy rosół. Według badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców jego spożycie przyczynia się do wzrostu ilości serotoniny w mózgu.

Kurkuma, znana od tysięcy lat, może podnosić stężenie neuroprzekaźników w mózgu i tym samym poprawiać nastrój. Ma też działanie przeciwnowotworowe.

Kurkuma, znana od tysięcy lat, może podnosić stężenie neuroprzekaźników w mózgu i tym samym poprawiać nastrój. Ma też działanie przeciwnowotworowe.

Dieta, nie tylko wiosną, powinna być wzbogacona również w  zimny olej lniany i siemię lniane – pełnowartościowe źródła kwasów omega-3. Warto dodać, że pionierką badań nad olejem lnianym była dr Johanna Budwig. Tłoczony na zimno, nieoczyszczony olej lniany jest bazą opracowanej przez dr Budwig diety. Co ważne, w diecie tej olej powinien być jedzony obowiązkowo w  postaci pasty, czyli w połączeniu z chudym twarogiem. Zmiksowanie tych dwóch składników powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Pełnowartościowe białka z dobrymi tłuszczami to dobry nastrój!

Szczypta egzotyki

Sok z  owoców noni to ratunek dla przepracowanych. Systematycznie pity dodaje radości i pogody ducha, zwiększa witalność i  zapobiega stanom melancholii. Badania potwierdzają również, że owoce noni oczyszczają i odtruwają organizm, wspierają pracę nerek, wątroby, wpływają korzystnie na serce i jelita, zbawiennie działają na skórę, kości i przewód pokarmowy. Wśród dobroczynnych dla zdrowia składników, które znajdują się w owocach noni, warto wymienić: selen, aminokwasy, limonen i  kwasy tłuszczowe. Inną rośliną o  fenomenalnych wręcz właściwościach jest rokitnik zwyczajny – tzw. ananas rosyjski. Zawiera on ponad 190 aktywnych biologicznie składników i  moc witamin. Nie dziwi więc, że jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Stosowany systematycznie sok z  rokitnika stymuluje system immunologiczny, opóźnia starzenie i  przywraca energię. Nie sposób nie wspomnieć o  pochodzących z  Chin jagodach goji, które chronią wzrok i  odżywiają organizm. Na punkcie suszonych owoców goji oszaleli celebryci – Madonna, Elizabeth Hurley, Mischa Burton i Paula Abdul. Nie jesteśmy w niczym gorsi od gwiazd Hollywood. Każdy może być zdrowy i warto wykorzystać wiosenny czas na zadbanie o ciało i duszę. Tym bardziej, że naturalna „pigułka” wcale nie jest gorzka – jest pyszna!

Podziel się Tweet

Warto zobaczyć

  • Relaks

    Co kraj, to… produkt

  • Relaks

    Co kraj, to obyczaj (noworoczny)

  • Relaks

    Polska sztuka idzie w górę

Wyszukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Do siego roku!

    31 grudnia 2017
  • Bogaci się bogacą

    28 grudnia 2017
  • Co kraj, to… produkt

    27 grudnia 2017
  • Z pieniędzmi od wieków

    27 grudnia 2017
  • Sztuka biznesu: Opowieść Wigilijna

    23 grudnia 2017

Polub nas na Facebooku

Diners Club Polska

Polecane

  • Do siego roku!

    31 grudnia 2017
  • Bogaci się bogacą

    28 grudnia 2017
  • Co kraj, to… produkt

    27 grudnia 2017
  • Z pieniędzmi od wieków

    27 grudnia 2017
  • Sztuka biznesu: Opowieść Wigilijna

    23 grudnia 2017
  • Biuro reklamy
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Właściciel tytułu
  • Wydawca

O MAGAZYNIE

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Biuro reklamy
  • Kontakt

Kategorie

  • Biznes
  • Design
  • Diners Club Info
  • Felieton
  • Podróże
  • Relaks
  • Sport
  • Technika

Ostatnie wpisy

  • Do siego roku!

    31 grudnia 2017
  • Bogaci się bogacą

    28 grudnia 2017
  • Co kraj, to… produkt

    27 grudnia 2017

Wyszukaj w serwisie

© 2015 Diners Club Polska