Procenty premium
Nie tylko białe trufle, kawior, szampan, czy wino z dobrego rocznika potrafią być drogie. Niektóre drinki osiągają równie zawrotne ceny.
Wielbiciele Karaibów mogą zamówić oryginalny Mai Tai bez wyjeżdżania poza granice Europy. Drink kosztuje 1,4 tys. dolarów i w tej cenie jest serwowany w Merchant Hotel w Belfaście. Wysoka cena nie jest przypadkowa – decyduje o niej główny składnik drinka, czyli 17-letni rum J.Wray Nephew sprowadzany wprost z Jamajki.
Rum przechowywany jest w hotelowym sejfie, a na świecie pozostało jedynie sześć butelek tego cennego trunku. Irlandzki hotel posiada jedyny egzemplarz dopuszczony oficjalnie do publicznej sprzedaży.
Smaki Ritza
Nieco mniej kosztowny, ale równie interesujący jest drink o nazwie Ritz Sidecar – 515 dolarów. W jego skład wchodzi koniak, likier Cointreau i sok ze świeżej limonki. Najcenniejszą ingrediencją koktajlu jest koniak Ritz Reserve z rocznika 1860. Trunek jest wyjątkowy, ponieważ na świecie pozostało tylko kilka jego butelek. Koniak został wyprodukowany z rzadkiego szczepu winogron, które nie są uprawiane od 1860 r.
Aromat luksusu
Cena niektórych drinków jest podbijana również przez brylanty i biżuterię, które się na nie składają… Tak jest w przypadku Diamond Cocktail, koktajlu serwowanego w Sheraton Towel Hotel.
Klient może przyglądać się – w towarzystwie ochrony – jak powstaje jego zamówienie.
Koniak Remy Martin Louis XIII, szampan Charles Heidsieck 2001 oraz Angostura i… rubin są składnikami Diamond Coctail. Ciekawa kompozycja…
Drink jest komponowany z koniaku Remy Martin Louis XIII, szampana Charles Heidsieck z rocznika 2001 oraz gorzkiej wódki Angostura lanej przez cukier. Całość dopełniana jest najważniejszym składnikiem – rubinem lub diamentem, który zostaje wrzucony do kieliszka. Gość może wybrać nie tylko rodzaj kamienia, ale również jego wielkość. Cena koktajlu zaczyna się od 4,5 tys. dolarów.
Drink bardzo szlachetny
Panie, które lubią nosić cenne kolczyki mogą zamówić Szafirowe Martini. Drink podaje swoim gościom kasyno Foxwood Resorts, trzecie największe kasyno na świecie.
W składzie koktajlu znajdziemy najwyższej jakości czystą wódkę lub gin Bombay Sapphire, a także likier curaçao oraz wytrawny wermut. Kieliszek jest ozdobiony szafirowymi i diamentowymi kolczykami. Cena tego luksusowego drinku to 3 tys. dolarów.
Smak diamentów
Diamond Is Forever to propozycja dla miłośników najbardziej kosztownych dobrym koktajli i diamentów zarazem. Drink (bardzo prosty – wódka i skręcona skórka cytryny) jest przyrządzany w tokijskim hotelu Ritz Carlton, który współpracuje z domem jubilerskim Bulgari. Trunek jest wykonywany tradycyjnie, ale podawany niecodziennie – z karatowym brylantem na dnie kieliszka. Koszt to „tylko” 16 tys. dolarów. Podobną pozycję w swojej ofercie miał nowojorski hotel Algonquin. Choć drink był tańszy (10 tys. dolarów) to pływający w nim diament był dwa razy większy. Cenę obniżał głównie trzydniowy czas oczekiwania na zamówienie…
Karty bardzo PREMIUM
Najdroższe drinki świata mają swój niepowtarzalny urok. Podobnie jak wyjątkowe i ekskluzywne karty kredytowe Diners Club PREMIUM i PREMIUM Vintage. Zapewniają one komfortowy dostęp do pieniędzy w każdym zakątku globu, unikatowe warunki finansowania, szereg usług, z których słynie Diners Club, m.in. pakiety ubezpieczeń krajowych i zagranicznych oraz opiekę concierge. Do tego – wstęp do saloników lotniskowych oraz szybką odprawę w wielu portach lotniczych. Ponadto obsługują nowoczesną i bezpieczną technologię płatności zbliżeniowych.
To oferta klasy PREMIUM. Zapraszamy do zapoznania się z nią już teraz!
Artykuł pochodzi z archiwalnego wydania „Diners Club Magazine”.