Kosztowna przyjemność
W czasie, kiedy lokaty bankowe są marnie oprocentowane, a ryzyko inwestycji na rynku papierów wartościowych zbyt wysokie, może warto zainwestować w doznania kulinarne?
Tuńczyk: gruba ryba
To właśnie na niego polują najlepsi szefowie kuchni z Kraju Kwitnącej Wiśni. Tuńczyk błękitnopłetwy, bo o nim mowa, jest jedną z najdroższych (jeśli nie najdroższą) ryb na świecie.
Jego korpus w kształcie cygara może ważyć nawet ponad 700 kilogramów, a cena jego mięsa sięga… 1,4 mln euro!
2 tys. dolarów za kilogram tuńczyka to dość wysoka cena za „kawałek” ryby. Ale cóż – popyt nakręca rynek…
To rekord, który padł 5 stycznia 2013 roku. Za taką kwotę został sprzedany 222-kilogramowy tuńczyk. Kupcem był właściciel jednej z japońskich restauracji. Dlaczego tuńczyk błękitnopłetwy jest tak drogi? Przede wszystkim z uwagi na rzadkość występowania oraz wyjątkową jakość mięsa.
Szafran: kwiat bogactwa
Szafran to bezsprzecznie najdroższa przyprawa na świecie. Obecnie jego cena waha się od 2 do 2,5 tys. dolarów za kilogram.
Ale trudno się dziwić, skoro do wyprodukowania takiej ilości tego cennego, czerwonego proszku potrzeba nawet… 200 tys. krokusów, z których trzeba ręcznie oddzielić zabarwione pyłkiem pręciki. Szafran jest znany od czasów starożytnych, ale nie zawsze służył tylko w kuchni. Fenicjanie i Asyryjczycy wierzyli, iż jest on afrodyzjakiem, a z kolei Rzymianie i Grecy przypisywali mu właściwości lecznicze (jak się dziś okazuje, szafran ma umiarkowane działanie antydepresyjne). Za najlepszy na świecie uważa się szafran pochodzący z hiszpańskiej La Manchy. Co ciekawe, przyprawa zakorzeniła się także w polskiej kuchni – niegdyś w naszym kraju popularne były wielkanocne baby szafranowe.
Trufle: zaszyte w runie
Prawdziwy skarb lasu. Tak cenny, że do poszukiwań białych trufli używa się specjalnie wyszkolonych psów lub szkolone świnie (mają rewelacyjny zmysł powonienia). Najcenniejsze trufle pochodzą z Lange – północno-zachodniej części włoskiego Piemontu.
Za kilogram tych ekskluzywnych grzybów trzeba zapłacić nawet 4 tys. euro. Kilkukrotnie wyższe ceny osiągają duże okazy (nawet niemal dwukilogramowe) trafiające na specjalne aukcje. Jedna z najgłośniejszych w ostatnich latach odbyła się w Makau, gdzie miejscowy biznesmen kupił dwie trufle (białą i czarną) za łączną kwotę 330 tys. dolarów.
Grzyby: jedyne takie
Ten japoński przysmak konkuruje z białymi truflami o zaszczytne miano najdroższych grzybów na świecie. Matsutake występują niezwykle rzadko i rosną jedynie pod czerwonymi sosnami japońskimi.
Za „jedyne” 2 tys. dolarów można wejść w posiadanie wyjątkowo aromatycznych grzybów matsutake.
Co gorsza, nigdy nie wyrastają ponownie w tym samym miejscu. Można je spotkać, oczywiście, w Japonii oraz niektórych regionach Korei i Chin.
Smakosze cenią je za specyficzną, mięsistą konsystencję, łagodny smak oraz brak typowej dla grzybów goryczki. Za kilogram tego wyjątkowego przysmaku trzeba zapłacić obecnie przynajmniej 2 tys. dolarów. Można jednak domniemywać, że cena tych grzybów będzie rosnąć, z racji kurczące się ich zasoby.
Arbuz: tylko w Japonii
Były przystawki, dania główne, kawa – pora na deser! Oczywiście nieprzypadkowy, choć znów szlak najdroższych produktów żywnościowych zaprowadził nas do Kraju Kwitnącej Wiśni. To właśnie na japońskiej wyspie Hokkaido (słynącej z surowego, raczej zimnego klimatu) hodowane są słynne czarne arbuzy Densuke.
Ich miąższ jest niezwykle kruchy i soczysty oraz zawiera mniej pestek. Kilogram tego specjału kosztuje ok. 300 dolarów, a pojedyncze – najbardziej dorodne – okazy trafiają na aukcje dla bogatych koneserów. Podczas jednej z nich, która odbyła się w Sapporo, za ośmiokilogramowy owoc anonimowy kupiec zapłacił ponad 6 tys. dolarów.
Kawa: bardzo mocna i droga
Indonezyjska Sumatra słynie z plantacji znakomitej jakości kawy, ale jeden z jej gatunków jest naprawdę wyjątkowy i to nie tylko z uwagi na fakt, że jest to najdroższa kawa na świecie.
Tajemnicą Kopi Luwak jest – mówiąc oględnie – specyficzny proces jej powstawania, w którym najważniejsze ogniwo stanowi apetyt łaskunów, czyli miejscowych drapieżników przypominających trochę koty. Zwierzęta te poszukują dojrzałych owoców kawowca, spośród których zjadają tylko te najlepsze. W żołądku drapieżnika enzymy trawienne usuwają osnówkę, a lekko sfermentowane nasiona wydalane są w stanie niemal nienaruszonym. Tak powstają przyszłe ziarenka kawowe, które są ręcznie zbierane i starannie oczyszczane. Dopiero wtedy przechodzą tradycyjny proces obróbki kawy – są palone, a następnie mielone. Kilogram tego indonezyjskiego przysmaku kosztuje co najmniej tysiąc euro.
Wanilia: słodki smak pieniędzy
Prawdziwa wanilia pachnie egzotyką – sto razy mocniej i lepiej niż tania, syntetyczna wanilina używana na masową skalę w przemyśle cukierniczym.
Syntetyczna wanilina jest tania. Prawdziwa wanilia to koszt 500 dolarów za kilogram.
Ceny wanilii sięgają nawet 500 dolarów za kilogram lasek, ponieważ jej uprawa jest czaso- i pracochłonna. W Meksyku, skąd pochodzi to pnącze, kwiaty wanilii zapylają pszczoły bezżądłowe, które żyją tylko w Ameryce Środkowej. Na Madagaskarze, w Indonezji i w Chinach, gdzie są największe uprawy wanilii, kwiaty trzeba zapylać ręcznie – przenosząc pyłek na palcach.
Mięso: szynka, żołędzie i korzenie
Hiszpańskie szynki dojrzewające słyną ze swojego mocnego smaku. Znane są też z wysokich cen, jakie osiągają te wędliny. Jedną z najdroższych odmian „jamon” jest ta produkowana tradycyjnie w regionie Estremadura. Jej wyjątkowość polega na tym, że świnie, które są przeznaczone na rzeź i do produkcji tej szynki, mają specjalną dietę. Karmione są żołędziami oraz wonnymi korzeniami. Dzięki temu mięso nabiera wyjątkowego aromatu. W 2010 roku szynka Albarragena Jamon Iberico de Bellota została uznana za najdroższą szynkę świata i tym samym trafiła do „Księgi rekordów Guinnessa”. Ważącą 7 kg „nóżkę” sprzedano za 2682 dolary. Do mięsa dołączony był certyfikat z badaniem DNA poświadczającym gatunek i pochodzenie świni.
Luksus zaklęty w… plastiku
Karta Diners Club PREMIUM VINTAGE została stworzona dla wszystkich, dla których miarą bogactwa są nie tylko pieniądze, ale przede wszystkim doświadczenia i emocje. Jeśli podróż jest dla Ciebie celem samym w sobie, a nie środkiem do osiągnięcia celu, gdy od życia chcesz czegoś więcej – zapraszamy Cię do klubu Diners Club PREMIUM VINTAGE.
Ta karta kredytowa zapewnia, ponad wszystkie inne przywileje i udogodnienia należne posiadaczom kart Diners Club:
- ubezpieczenie do 1 mln PLN
- opiekę Concierge
- pakiet podróżny Diners Club Safer World
- odprawę Fast Track
- wstęp do ponad 800 saloników VIP na lotniskach
- członkostwo w programach lojalnościowych Miles & More oraz ClubMiles
Artykuł pochodzi z archiwalnego wydania „Diners Club Magazine” z 2016 roku.